пятница, 26 декабря 2014 г.

За допомогою ізотопів, методу мічених атомів глибше вивчають обмінні процеси в організмі. Використовуються вони і в терапії окремих злоякісних захворювань, тиреотоксикозу. У постійну лікувальну практику ввійшла численна електро- і гідро-лікувальна апаратура.

понедельник, 22 декабря 2014 г.

У різних країнах було проведено багато дослідів, які дали змогу вивчити роль вітамінів в обміні речовин як каталізаторів ферментних процесів не лише при розпаді харчових речовин, а й у процесах синтезу. За першу половину XX ст. відкрито й вивчено хімічну природу близько 90 окремих вітамінів, розроблено методи промислового виготовлення їх як з рослин, так і синтетичним способом.

воскресенье, 21 декабря 2014 г.

Відкриття гормонів значно збагатило терапію ряду захворювань, етіологія яких до того часу була невідома і які вважалися невиліковними. Широке практичне застосування гормонотерапії, нагромадження багатьох наукових фізіолого-хімічних і клінічних спостережень у цій галузі стали основою для відокремлення від терапії спеціального розділу - ендокринології.

пятница, 19 декабря 2014 г.

 Велике значення для розвитку терапії мало відкриття гормонів. Вперше глибоко вивчав залози внутрішньої секреції Броун-Секар, який у 1889 р. в Паризькому біологічному товаристві зробив доповідь на підставі досліду, проведеного на собі, про дію водних витяжок з яєчок собак і морських свинок. Ці спостереження в той час зустріли з недовір'ям.

      

среда, 17 декабря 2014 г.

                                                 Відкриття у клінічні медицині!

- Професор Казанського університету М. М. Зінін (1812- 1880) відкрив прості методи синтезу аніліну, бензидину, фенілен-діаміну, що стали основою для розвитку фармацевтичної промисловості.
- Юстус Лібіх (1803-1873) був піонером у вивченні питань харчування. Він відкрив гіпурову кислоту в сечі, креатинін, тирозин, визначив будову їх, синтезував хлоралгідрат, хлороформ. 
- Німецький учений Людвіг Траубе (1818-1878), професор терапії, в Берліні та С. П. Боткін в Петербурзі першими почали широко застосовувати у клініці лабораторні досліди, ввели систематичне вимірювання температури тіла хворим, використовували експеримент для перевірки дії медикаментів.

вторник, 16 декабря 2014 г.

  Успіхи в розвитку природничих наук, особливо фізики, хімії, сприяли вдосконаленню методів дослідження в медицині. Клінічна медицина поступово набуває характеру природничо-наукової дисципліни. З досягнень хімії в першій половині XIX ст. для медицини особливе значення мали роботи німецьких хіміків Фрідріха Велера, Юстуса Лібіха і російського хіміка М. М. Зініна. Фрідріх Велер (1800-1882) перший синтезував сечовину. Це відкриття справедливо вважається видатною подією у віковічній боротьбі між ідеалістами і матеріалістами.
 Велер своїм синтезом сечовини вперше довів необґрунтованість цього ідеалістичного твердження. Слідом за сечовиною було синтезовано інші органічні речовини.


понедельник, 15 декабря 2014 г.

Клінічна медицина - розділ медицини, який займається безпосередньо діагностикою та лікуванням хворих на відміну від розділу медицини, що займається вивченням змін в різних органах і тканинах при різних захворюваннях, а також від лабораторних досліджень (лабораторна діагностика).

    

воскресенье, 14 декабря 2014 г.

  • Людина моргає один-два рази кожні 10 секунд. Таке моргання триває третину секунди. Тобто за 16 годин доби, що людина не спить, вона витрачає від 30 до 60 хвилин на моргання.
  • Новонароджені взагалі не моргають і починають це робити з шестимісячного віку.
  • Морква в харчовому раціоні допомагає краще бачити в сутінках завдяки вітаміну А, на який вона багата, що поліпшує роботу паличок сітківки.
  • Людське око розрізняє до 10 мільйонів кольорових відтінків, але на відміну від комах, не бачить ультрафіолетового випромінювання.

суббота, 13 декабря 2014 г.

 Початки лікування виникли на найраніших стадіях існування людини. У стародавніх країнах Сходу набула розвитку т. з. жрецька, або храмова, медицина.
 Значних успіхів досягла медицина у античних державах (давньогрецький лікар Гіпократ, римський природознавець Клавдій Гелен, александрійські лікарі Герофіл і Ерасістрат). Сформувалася Кнідська, Коська, Ефеська медичні школи. В римську епоху значні досягнення також мали Соран, Руф, Орібазій.

пятница, 12 декабря 2014 г.

  • Вчені встановили, що постійне чищення зубів не тільки зменшує ризик виникнення карієсу та тканин пародонту, а й зменшує ризик виникнення захворювань серцево-судинної системи.
  • Вчені виявили у жінок ген, який впливає на зменшення об*єму грудей при надмірному вживанні кофеїну. Достатньо всього 3 чашки на день, але за те кофеїн зменшує ризик виникнення онкологічних захворювань, зокрема раку молочної залози.

среда, 10 декабря 2014 г.

 Масимальна тривалість життя — згідно з класичним визначенням, максимальна можлива тривалість життя представників певної групи організмів.
 Через важкість визначення, на практиці, це максимальна зареєстрована тривалість життя серед представників певної групи організмів, як більша з двох величин — найбільшого віку представника групи у момент смерті або віку найстарішого живого представника групи.

вторник, 9 декабря 2014 г.

 Медицина —галузь наукової та практичної діяльності, що вивчає нормальні та патологічні процеси в організмі людини, різноманітні захворювання, патологічні стани, методи їх запобігання та зміцнення здоров'я людини. 
 Батьком медицини вважають давньогецького лікаря Гіппократа.
 До важливих положень Гіппократа відносяться вимоги чистоти, помірність в їжі і питві, дати можливість природі провести своє лікування, жити там, де чисте повітря.